Het museum

Geschiedenis
Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in het statige klooster Huize Loreto. Toen in 1875 alle kloosterorden werd bevolen om Duitsland te verlaten, streek de congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus neer in het nabijgelegen Simpelveld. Sinds hun intrek in dit gebouwencomplex, wordt vanuit Simpelveld de congregatie, verspreid over meerdere werelddelen bestuurd, worden er kinderen opgevangen en verzorgd en wordt er lesgegeven. In de Zuid-Limburgse ateliers worden de mooiste paramenten en wassen beelden gemaakt. Uiteindelijk blijven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto. Dan wordt het besluit genomen om terug te keren naar Aken.

Het museum
Zes jaar later, in 2018, opent het Museum de Schat van Simpelveld, die de meest indrukwekkende stukken op een waardige en aansprekende manier tentoonstelt. Maar het is ook een plek waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

De vrijwilligers
Het bestuur en de medewerkers van het Museum kunnen niet zonder de inzet van tientallen vrijwilligers. Van kaartverkoop tot museumwinkel en van rondleiding tot onderzoek gebeurt dankzij de inzet van vrijwilligers. Heeft u ook interesse om u aan te sluiten bij het leukste vrijwilligersteam? Stuur dan een e-mail aan info@deschatvansimpelveld.nl .

Steun ons
Word lid van onze Vriendenvereniging en ondersteun het museum met een jaarlijkse bijdrage van € 50,- per jaar. U heeft daarmee niet alleen het hele jaar door vrij entree voor uzelf en één extra gast, maar ook korting bij alle eenmalige activiteiten in het museum. In onze shop profiteert u van 10% vriendenkorting. Bovendien bent u als vriend altijd als eerste op de hoogte van het nieuws en de activiteiten.

Museum de Schat van Simpelveld is een Algemeen Nut Beogende Instelling (Culturele ANBI). Dit houdt in dat over giften geen schenkings- en successierechten worden betaald en zij volledig ten goede komen aan de doelstellingen van het museum. Effectief kan dit betekenen dat een periodieke gift van € 1.000,- per jaar u slechts € 350,- kost. Een schenking kan onder bepaalde voorwaarden voor 125 of zelfs 150% aftrekbaar zijn. Voor meer informatie hierover kunt u met ons contact opnemen.

Dankzij de status van culturele ANBI is Museum de Schat van Simpelveld ook vrijgesteld van erfbelasting, waardoor uw legaat onverminderd ten gunste komt van het museum. Wanneer u overweegt te legateren kunt u daar aanvullende wensen of voorwaarden aan verbinden. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u met ons contact opnemen.

Onze openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 12:00 - 17:00
zondag 12:00 - 17:00

Het museum is het hele jaar geopend, met uitzondering van carnaval (in 2019 van 1 t/m 5 maart), eerste kerstdag en nieuwjaar

Educatieve programma’s
Speciaal voor schoolgroepen zijn educatieve programma’s ontwikkeld met een combinatie van ontdekken, doen en ervaren.

Tijdig reserveren is belangrijk. Kijk hier voor meer informatie.